top of page
PASTORETS

Els Pastorets de Sant Just

La Secció de Pastorets de l'Ateneu, com el seu nom indica, té com a finalitat principal la realització de representacions de pastorets a Sant Just Desvern, però a més també realitza altres actuacions d'animació al carrer en altres èpoques de l'any.

Els Pastorets de Sant Just van néixer de la mà del grup local de la CAL l'any 2011, en un intent de portar a Sant Just una tradició nadalenca molt arrelada en altres poblacions. El primer any, però, no va haver-hi temps de fer els assaigs necessaris per poder fer les representacions i es va fer una lectura teatralitzada a Radio Desvern.  A partir del segon any (2012) ja s'han anat succeint les representacions, alguns cops a la Sala Gran i d'altres a la Sala del Cinquantenari. L'any 2014 van entrar com a secció de l'Ateneu.

 

L'obra

 

Atès que no hi havia tradició de fer pastorets a la nostra població, des del primer moment es va plantejar de fer una obra que sortís de les versions més tradicionals, i per aquest motiu es va escollir l'obra "És teu?", de Pep Albanell, obra que té per subtítol "Els contrapastorets de la Seu".  Aquesta obra havia estat guanyadora del Concurs de Teatre Juvenil de la SGAE i no s'havia estrenat mai.  El guió es modifica cada any tot respectant la trama bàsica de l'obra, però fent adaptacions a la situació sociopolítica del moment.  En l'obra original l'acció se situa prop de la Seu d'Urgell, i en les nostres representacions s'ha traslladat a les rodalies de Sant Just.

"És teu?" són uns pastorets laics, que no pretenen representar cap fet bíblic.  Són uns pastorets, doncs?  Creiem que sí, perquè hi ha tots els elements propis d'aquestes representacions: hi ha un naixement la nit de Nadal, un pare que no és ben bé el pare, pastorets i altres persones que es mouen pel bosc i veuen la mare i el nen, un llum que guia tres personatges (un de blanc, un de negre i un de ros) que traginen paquets amunt i avall, uns "diables" autèntics i uns "àngels" als quals tots recorrem quan tenim necessitat. Ah! I també també hi ha una figura que no és ben bé dels pastorets, sinó més aviat del pessebre: un caganer!


 

Els actors

Els pastorets i altres representacions populars han estat tradicionalment una escola de teatre de la qual han sortit grans actors. Una de les finalitats de fer uns pastorets a Sant Just és fer una activitat transversal que permeti treballar amb gent de diferents edats, de diferents generacions, de diferents orígens; és una finalitat que es va aconseguir des del primer moment.

Tots els actors dels Pastorets són amateurs, com és habitual en aquest tipus de representacions, i la majoria no havien fet teatre abans d'incorporar-s'hi.  La seva edat oscil·la (depèn de l'any) dels 6 als 75 anys, aproximadament.   Aquesta gran diferència d'edat no representa cap impediment per a què els Pastorets siguin un grup molt cohesionat, cohesió que es fa palesa amb el sopar tradicional que es fa durant els dies de les representacions o amb la "gala" que se celebra uns dies més tard per valorar les representacions.  Hi ha un gruix d'actors que van repetint l'experiència cada any i d'altres que estan un temps i després marxen, sempre amb un bon regust de la seva experiència.

Tothom qui ho desitgi pot apuntar-se a fer pastorets; només es demana que qui hagi d'actuar tingui disponibilitat per a poder assistir a tots els assaigs (molts) que es fan des d'inicis d'octubre.


 

La direcció

El paper de director dels pastorets és un paper que ocupa moltíssim temps a qui l'exerceix, ja que ha d'estar a tots els assaigs i dedicar molt temps addicional a tasques de coordinació amb altres col·laboradors (responsables de vestuari, atrezzo, comunicació, maquillatge, regidoria...). Per aquest motiu es va valorar des del primer any que aquest seria un paper professionalitzat.

El primer director va ser en Roger Cònsul, un dels fundadors dels Pastorets de Sant Just.  Va realitzar la seva tasca del 2011 al 2018.  Des del 2019 el director és en Nico Bassó.


 

Els músics

Els Pastorets de Sant Just tenen un fort component musical.  Des de les primeres representacions la música ha estat un factor al qual s'ha donat molta importància.  El primer any hi havia un grup reduït de cantaires i una guitarra, i a la mitja part s'aprofitava per cantar unes corrandes reivindicatives.   El conjunt musical ha anat evolucionant a mesura que s'han incorporat més temes musicals.  Actualment el grup de cantaires és més nombrós i va acompanyat de guitarra, piano i flautes, segons les necessitats de cada any.

Actualment es canten diverses cançons amb música i lletra originals, a part d'alguna frase de nadales tradicionals o adaptacions de text en el "cabaret" que es fa a la mitja part en substitució de les corrandes.  L'autor de les peces musicals és el director musical, en Jordi Baldrich.


 

Els que no surten a l'escenari

A part d'actors i directors, per poder fer les representacions cal que hi hagi una sèrie de persones que realitzin unes tasques que l'espectador no veu i, sovint, ignora. Algunes d'aquestes tasques comencen abans dels mateixos assaigs (guió, comunicació, coordinació, vestuari, atrezzo,...) i les altres apareixen en temps d'assaigs (regidories, llum i so,..). Totes elles requereixen del treball d'unes persones que no apareixen a l'escenari però que sense elles no serien possibles les representacions.


 

L'escenografia

L'escenografia canvia cada any, adaptant-se a les necessitats del guió. Des del primer moment es va determinar que cada any es demanaria la col·laboració d'una persona diferent de Sant Just que estigués vinculada al món artístic.  Aquestes col·laboracions són gratuïtes.


 

El cartell

La confecció del cartell de cada any també s'encarrega cada any a un artista santjustencs diferent.

Tu pots ser un pastoret!

Si estàs interessat a participar d'aquesta experiència col·lectiva, posa't en contacte amb nosaltres.  Fes-nos-ho saber a la secretaria de l'Ateneu, i ens posarem en contacte amb tu.

El disc

Per celebrar el seu desè aniversari, els Pastorets de Sant Just han editat un disc amb les cançons de l'espectacle.  Podeu consultar les lletres en aquest enllaç.

bottom of page